Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 179
Menu

Μικρό οδοιπορικό στην Άντισσα - Σίγρι - Ερεσό

Μικρό οδοιπορικό στην Άντισσα - Σίγρι - Ερεσό

Προς τα δυτικά της περιοχής συναντάμε τη Μονή Περιβολής - ένας  μικρός παράδεισος πράσινου και νερού, σε πλήρη αντίφαση με την τραχύτητα του υπόλοιπου τόπου. Συνεχίζοντας και πάλι την πορεία στην κεντρική αρτηρία, ο δρόμος μας προσπερνά το ορεινό χωριό Βατούσα- η οποία ενώνεται μέσω αγροτικού δρόμου προς τα νότια με τους επίσης ορεινούς οικισμούς της Πτερούντας, Χυδήρων και Ρεύματος- ενώ καταλήγει στην Άντισσα, κωμόπολη με έντονα στοιχεία της Λεσβιακής παράδοσης. Οι κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές με πρόσβαση από την ευρύτερη περιοχή της Άντισσας προς το Βορρά είναι ο Γαβαθάς, ο "Κάμπος" και ανατολικότερα, τα παραθαλάσσια Λάψαρνα. Στην έξοδο της Άντισσας, ο κύριος δρόμος διακλαδίζεται προς τα ανατολικά με κατάληξη στο Σίγρι ή προς τα νότια με κατάληξη στην περιοχή Ερεσού.

Ακολουθώντας την ανατολική διακλάδωση αρχικά συναντάμε την Μονή Υψηλού, χτισμένη στην κορυφή του βουνού Όρδυμνος. Στα μισά της διαδρομής, ο δρόμος προς τα ανατολικά μας οδηγεί στο παγκοσμίως γνωστό Απολιθωμένο Δάσος - ένα από τα αρχαιότερα Μουσεία της Φύσης, πόλος έλξης παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Στην περιοχή, επίσης, υπάρχει το υπερσύγχρονο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας- Απολιθωμένου Δάσους καθώς και οργανωμένο υπαίθριο Γεωλογικό Πάρκο.

Ο περαιτέρω δρόμος καταλήγει στο Σίγρι, γραφικός οικισμός ψαράδων. Απέναντι από το Σίγρι υπάρχει η γραφική νησίδα Νησιώπη, ενώ η ενδιάμεση υποθαλάσσια περιοχή είναι διάσπαρτη από απολιθώματα. Επιστρέφοντας και πάλι στην κύρια διασταύρωση, επιλέγουμε αυτή την φορά τον δρόμο προς το νότο. Βρισκόμενοι κοντά στην περιοχή της Ερεσού, συναντάμε την Μονή Πυθαρίου, ενώ στη συνέχεια της καθοδικής μας πορείας συναντάμε την κωμόπολη Ερεσσός.

Τρία χιλιόμετρα νοτιότερα καταλήγουμε στην Σκάλα Ερεσού - σημαντικό παραθεριστικό θέρετρο επίσης του νησιού.  Η περιοχή είναι διάσπαρτη από υπολείμματα των Αρχαίων, Ρωμαϊκών και Μεσαιωνικών χρόνων, ενώ τα απολιθώματα συμπληρώνουν την μαγεία του τόπου.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Ακολούθησέ μας